Het belang van een gezonde mond voor de gezondheid van mensen wordt sterk onderschat. Er is een verband tussen de mondgezondheid en de algemene gezondheid. Hart- en vaatziekten, diabetes en zwangerschapscomplicaties worden bijvoorbeeld al langer in verband gebracht met mondproblemen.
De mond blijft te vaak onbenut als signaalfunctie voor de algehele gezondheid. In de mond worden veel aandoeningen als eerste zichtbaar, bijvoorbeeld in de vorm van pijnklachten, wondjes, ontstekingen of schimmel.
Omgekeerd kunnen aandoeningen in de mond allerlei ziektes veroorzaken zoals hart- en vaatziekten. Bij zwangere vrouwen kunnen tandvleesontstekingen vroeggeboorten veroorzaken. In het menu aan de rechterkant kunt u per onderwerp hier meer over lezen
Chemokuur
Een chemokuur is een welkom middel tegen kanker, maar een aanslag op gezonde delen van je lijf. Dus ook je gebit. Het kan het slijmvlies in de mond aantasten. Resultaat: branderig en pijnlijk gevoel in de mond droge mond, waardoor de mond gevoeliger is voor infecties. zwelling of roodheid van het slijmvlieswitte plekken, blaartjes of wondjes smaakverandering slikproblemen. Extra aandacht aan de mondverzorging tijdens de behandeling met chemotherapie is daarom van groot belang. Een goede mondverzorging is er zoveel mogelijk op gericht deze bijwerkingen zoveel mogelijk te voorkomen. Ook de ernst en de duur van de bijwerkingen wordt beperkt.
Diabetes
Mensen met suikerziekte moeten extra op hun gebit en tandvlees letten. Problemen liggen op de loer. Denk aan op tandvleesontstekingen (gingivitis), tandvleesontstekingen met verlies van kaakbot (parodontitis), schimmelinfecties, een droge mond en gaatjes. Dat komt door te veel suiker in het bloed. Iemand met diabetes is gevoeliger voor ontstekingen en infecties. Dus ook het tandvlees en kaakbot ontsteken sneller. Dat gebeurt vooral wanneer de bloedsuikerspiegel vaak te hoog is. Dus bij slecht 'ingestelde' diabetes, waarbij het niet lukt om de bloedsuikerspiegel goed te houden.gezondheid_roken','Iedereen weet best dat roken slecht is voor je gezondheid. Maar wist je ook dat het veel schade kan toebrengen aan tanden, kiezen en tandvlees? Rokers hebben bijvoorbeeld meer kans op het ontstaan van tandvleesontstekingen dan niet-rokers. Dat heeft alles te maken met de schadelijke stoffen teer en nicotine. Rokers ontwikkelen daardoor meer tandplak en meer tandsteen.
Weetjes:
Waarom bloedt het tandvlees van rokers minder snel?
Omdat de nicotine de bloedvaatjes in het tandvlees vernauwt. Dat is ook de reden waarom rokers minder snel in de gaten hebben dat ze kans lopen op tand- en kiesverlies. De kans op mislukking bij het plaatsen van implantaten is bij rokers drie keer groter dan bij niet-rokers. Ook hier geldt: het tandvlees hecht zich minder goed om het implantaat als gevolg van de vaatvernauwing.Aanslag krijg je van koffie, thee en rode wijn. Maar de aanslag van rook is nog veel lastiger te verwijderen dan voorgenoemde voorbeelden. Rokers lopen meer risico op het ontstaan van afwijkingen aan de weefsels van de mond, tong en keel die eventueel kunnen leiden tot mondkanker.Twee tot zes weken na het stoppen met roken is het positieve effect al zichtbaar in je mond. Dus stoppen kan bijdragen aan een gezonde mond.
Hart en vaatziekten
Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één onder vrouwen. Ook onder mannen is het een levensbedreigende aandoening. Denk je nu, maar dat komt toch alleen voor bij mensen met een ongezonde leefstijl, zoals te veel eten, roken, te weinig bewegen, stress en erfelijkheid, dan heb je het mis. Soms kan de kwaliteit van een gebit juist aandoeningen aan het hart en bloedvaten veroorzaken, of andersom. Er is een relatie aangetoond tussen tandvleesontsteking en het risico op hart- en vaatziekten. Een gezonde mond is daarom extra belangrijk en kan levens redden. Parodontitis Tandvlees kan ontsteken. De bacterien gaan in de ruimte tussen tand en tandvlees zitten. Door de ophoping van de bacteriën, breidt de ontsteking uit naar het onderliggende weefsel en kaakbot. Een vervelend gevolg is het verlies van tanden of kiezen. Nog vervelender is het wanneer de schadelijke mondbacterien in de bloedbaan terechtkomen en zo processen veroorzaken die leiden tot bloedstolsels. Deze bloedstolsels kunnen een hartinfarct of beroerte tot gevolg hebben. Wie niet regelmatig een mondhygienist of tandarts bezoekt loopt de kans dat parodontitis lang onopgemerkt blijft.
Zwangerschap
Zwanger? Gefeliciteerd! Maar bedenk wel dat er heel wat gebeurt in je lijf. Door de zwangerschap heb je wel meer kans op het krijgen van tandvleesontstekingen (gingivitis) in de mond. De boosdoener is tandplak. Door een verhoogde hormoonspiegel kan je tandvlees overgevoelig reageren op tandplak. Hierdoor bloedt het sneller, zwelt het op en is het gevoeliger. Als je bovendien minder aandacht besteedt aan de gebitsverzorging en je door je zwangerschap bijvoorbeeld meer snoept, neemt de kans op het krijgen van gaatjes toe. Met een juiste gebitsverzorging hoeft je gebit niet te lijden onder je zwangerschap. Eigenlijk is het een kwestie van zorgvuldig blijven poetsen, tweemaal per dag. Houd ook de ruimten tussen de tanden en kiezen goed schoon met ragers, flossdraad of tandenstokers. De verleiding is misschien groot om tandvlees dat bloedt (en dus ontstoken is) te ontzien. Bovendien is het verleidelijk om in geval van misselijkheid de achterste kiezen niet te poetsen. Houd juist deze plekken extra goed schoon. Een tandenborstel met een kleine kop is bij misselijkheid beter te verdragen.Misselijk? Overgeven? Ga niet meteen poetsen! Hoewel de verleiding groot is om het wel te doen, immers, je wilt toch snel van die vieze smaak af, is het raadzaam om nog even te wachten. Het maagzuur dat je opgebraakt hebt tast het tandglazuur aan. Zou je daarna ook nog met schurende middelen als borstel en tandpasta in de weer gaan, dan poets je nog makkelijker meer tandglazuur weg. Spoel daarom liever eerst met wat water of een mondspoelmiddel. Wil je extra ondersteuning? Dan zijn wij er natuurlijk voor je. Wij kijken hoe het met de conditie van je tandvlees gesteld is en kunnen je gebit waar nodig reinigen.