Heb ik een verwijzing van mijn tandarts nodig?
Nee, sinds 1 mei 2006 is dat niet meer nodig. U kunt zonder doorverwijzing, rechtstreeks bij de mondhygiënist terecht. Natuurlijk kan het zo zijn, dat de tandarts een patiënt het advies geeft om een mondhygiënist te bezoeken.
Kan ik ingeschreven blijven bij mijn huidige tandarts en tegelijkertijd naar een mondhygiënist met een eigen praktijk gaan?
Jazeker, dan kan heel goed. Sterker nog, dit biedt het grote voordeel van functiescheiding. De preventieve behandeling doet de specialist: de erkend mondhygiënist. Eventuele gebitsproblemen worden behandeld door de tandarts.
Zijn mondhygiënisten er niet alleen voor patiënten met tandvleesproblemen?
Nee, zeker niet. Mondhygiënisten zijn er voor iedereen. Bij een mondhygiënist staat preventie, het voorkomen van gebitsproblemen en het gezond houden van tandvlees, centraal. Preventie is dan ook het wettelijke deskundigheidsgebied van de mondhygiënist, dat is vastgelegd in de wet BIG. De mondhygiënist is er voor iedereen, want iedereen heeft het recht om samen met een specialist te werken aan het voorkomen van gebitsproblemen.
Waarom naar een mondhygiënisten met een eigen praktijk?
Wij leggen ons volledig toe op preventie en op de behandeling van tandvleesproblemen. Dus geen behandelingen als gaatjes vullen, kronen en bruggen plaatsen. Wij hebben maar een belang: samen met de klant ervoor zorgen dat gebitsproblemen worden voorkomen en het tandvlees gezond blijft. Onze duidelijke focus maakt dat we leidend zijn op het gebied van preventie.
Kan ik voor mijn kind ook een afspraak bij de mondhygiënist maken?
Dit kan zeker. Juist bij kinderen is het belangrijk het gebit gaaf en gezond te houden. Jong geleerd is immers oud gedaan. Natuurlijk blijft het ook van belang de tandarts voor de halfjaarlijkse controle te bezoeken. Behandeling van jeugd tot 18 jaar valt bovendien onder de basisverzekering en wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar.